Alles wat u moet weten over terreinwagens

 

Jacob Schaap levert al jaren echte terreinwagens van Land Rover. Met de komst van SUV’s zijn deze stoere auto’s enorm in populariteit gestegen. Terreinwagens komen inmiddels in vele soorten en maten en voorzien in de wensen van vele klanten. Wij vertellen u graag alles wat u moet weten over terreinwagens. 

Een terreinwagen is een type auto dat zowel op de verharde als op onverharde weg kan rijden. Een kenmerk van de terreinwagen is dat hij hoog op de banden staat en meestal vierwielaandrijving heeft. De terreinauto werd ontwikkeld vanuit militaire noodzaak, maar is door zijn stoere uiterlijk een gewilde auto op de consumentenmarkt. 

De echte terreinwagens zijn gebouwd om over ‘het terrein’ te rijden, oftewel onverharde wegen en ruige landschappen. Om dat te kunnen heeft dit type auto een zogenaamd ladderchassis, een starre achteras, vierwielaandrijving en een sperdifferentieel nodig. Klassieke terreinwagens kenmerken zich door nul comfort en luxe. 

De veelzijdige auto is mateloos populair onder bestuurders en er komen steeds meer luxe terreinwagens en SUV’s op de markt. Wij begrijpen waarom en vertellen u graag alles wat u moet weten over terreinwagens.

DE GESCHIEDENIS VAN DE TERREINWAGEN

 

Terreinwagens werden vroeger ontwikkeld voor militaire doeleinden. Een vereiste voor de auto was dat ze over onverhard en ruig terrein konden rijden. Hiervoor werden de auto’s hoger op de wielen gezet, zodat obstakels makkelijker genomen konden worden. De terreinwagens kregen ook allemaal vierwielaandrijving voor betere tractie. 

Met name in de Tweede Wereldoorlog gebruikten Duitsland (Volkswagen Kübelwagen) en de Verenigde Staten (Jeep) de terreinwagens. Na de oorlog besloot Rover om ook terreinwagens te bouwen onder de naam Land Rover. Aanvankelijk deed hij dit voor het leger, maar de auto’s kwamen al snel op de civiele markt. 

De eerste Land Rover werd geïntroduceerd in 1948 en beleefde zijn wereldprimeur in de RAI in Amsterdam. De Land Rover werd vrijwel meteen populair. De aluminium carrosserie op een stalen frame bleek zeer betrouwbaar en de omzet steeg elk jaar. Dit model bestaat nog steeds en is bekend onder de naam Defender.

Jaren later, in 1970, presenteerde Rover de Range Rover. Een luxe variant ten opzichte van de Land Rover. De Discovery en Freelander volgden later. 

In de jaren ‘80 werden steeds meer automerken actief op de terreinwagenmarkt en in de jaren negentig nam de populariteit sterk toe. Er werden steeds meer luxe varianten ontwikkeld en er werden termen zoals Sports Utility Vehicle (SUV) bedacht.

Wat is het verschil tussen een SUV en een Terreinwagen?

 

Een SUV, een Offroader, een Crossover, het lijkt allemaal op hetzelfde neer te komen. Maar niets is minder waar. De verschillende typen auto’s hebben belangrijke technische verschillen. De kenmerken van deze drie categorieën lopen uiteen, net zoals hun capaciteiten op en naast de weg. Al moeten we toegeven, steeds meer modellen delen kenmerken met elkaar. Hieronder leggen we de verschillen verder uit.

 

Wat is een OFFROADER?

 

De klassieke terreinwagen, wordt ook wel een Offroader genoemd. Deze hebben vaak als kenmerk dat ze weinig tot geen comfort of luxe hebben. Ze zijn utilitair en dus vooral bedoeld voor praktisch gebruik. Deze ‘echte’ terreinwagens zijn opgebouwd op een ladderchassis en hebben vaak een starre achteras. Een terreinwagen moet zijn uitgerust met een terreinreductie. Dit zijn terreinversnellingen die de snelheid in iedere versnelling met de helft verminderen – hiermee wordt het makkelijker om hindernissen te nemen. Daarnaast moet een terreinwagen beschikken over een volledige tussenasblokkade. Dit zorgt ervoor dat de auto offroad kan rijden, zonder de aandrijflijn te beschadigen. Een terreinwagen heeft ook geen dwarse motor. De Land Rover Defender is een échte klassieke Offroader.

 

wat is een SUV?

 

SUV’s staan voor Sports Utility Vehicle en zijn voertuigen met de uitstraling van een terreinwagen maar zonder (of veel minder) technische hulpmiddelen. Sommige modellen hebben nog een vierwielaandrijving en een paar rijhulpsystemen, zoals een afdaalhulp. Maar meestal niet meer dan dat. De meeste hebben zelfs maar twee aangedreven wielen, om het verbruik te drukken. Deze auto’s kunnen dus niet echt offroad rijden of ruig terrein trotseren. Dat maken ze dan wel weer goed met meer comfort en luxe dan de offroader. Een SUV is bedoeld voor op de weg en het unieke aan dit type auto zit dan ook vooral in de uitstraling, hoge zithouding en veelzijdigheid. Denk hierbij aan de Range Rover (deze heeft overigens wel vierwielaandrijving).

 

wat is een CROSSOVER?

 

Als derde maken we nog onderscheidt in SUV’s, terreinwagens en Crossovers. Een Crossover, ook wel een CUV (Crossover Utility Verhicle) genoemd, is een ras apart, want het is een kruising tussen een sedan en een SUV.  Dit type bezit enkele functionele en constructieve kenmerken van de SUV, zoals een hoge zit, een grote bagageruimte, hoge ophanging en soms vierwielaandrijving. Desondanks beschikt de Crossover niet over de offroad capaciteiten van een terreinwagen en heeft het meer weg van een stevige passagierswagen. Om die reden is de Crossover ideaal voor de verharde wegen in de stad, zonder in te boeten aan ruimte en luxe.

 

Rijden in terreinwagens en SUV's: het verschil

 

Er is een wezenlijk verschil in het rijden tussen SUV’s en terreinwagens. Dit heeft te maken met het vierwielaandrijvingsysteem, de verdeling van de massa van de auto over de assen en de afstelling van de ophanging en de bouw.

 

wat is VIERWIELAANDRIJVING?

 

Een van de belangrijkste kenmerken van een terreinwagen is de vierwielaandrijving. Deze techniek, ook wel 4×4 of 4WD genoemd, is een aanduiding voor voertuigen met vier wielen waarbij alle vier de wielen kunnen worden aangedreven door één centrale motor, of door één hydraulische of elektromotor per wiel. In feite beschikt een vierwielaangedreven voertuig over zowel voor- als achterwielaandrijving.

Bij ‘echte’ terreinwagens is de vierwielaandrijving permanent, waardoor alle vier de wielen continue worden aangedreven. Maar er bestaat ook inschakelbare vierwielaandrijving. Bij deze techniek worden standaard alleen de voorwielen aangedreven en kan aandrijving van de achterwielen worden ingeschakeld.

Niet elke vierwielaangedreven auto werkt met hetzelfde systeem. Die van de Land Rover Defender staat toevallig bekend als de best mogelijke 4×4. Hij werkt met drie differentiëlen die op slot kunnen. Hierdoor kan er per as gekozen worden naar welk wiel met de meeste koppel moet en waar de tractie het beste gebruikt kan worden. Hierdoor kan een auto met dit systeem zich uit de meest benarde situaties redden, mits het ten minste één wiel heeft waarmee hij grip heeft.

Wat is ALL-WHEEL-DRIVE?

 

Naast vierwielaandrijving heb je ook all-wheel-drive, oftewel AWD. Dit klinkt natuurlijk hetzelfde als vierwielaandrijving, maar er is toch een verschil tussen deze twee. AWD is een nieuwe optie die nu vooral te vinden is op crossovers en SUV’s. Een AWD is namelijk toch net iets minder bestand tegen hele zware omstandigheden dan 4WD. Dit komt doordat de voor- en achteras niet samen vergrendeld kunnen worden. Hierdoor verminderd de hoeveelheid grip. Dit merkt u vooral in diepe sneeuw of mul zand.

Om het beste uit 4WD en AWD te halen, zou je ze eigenlijk moeten combineren. Om dit te doen, moet je een sperdifferentieel installeren op een AWD-voertuig. Op deze manier heeft de mogelijkheid om de krachtverdeling van de motoren vast te zetten voor het geval het weer extreem slecht is. Land Rovers zijn vaak voorzien van een optie om het differentieel te vergrendelen. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om vierwielaandrijving functies op AWD-voertuigen vast te leggen.

 

WELKE BANDEN VOOR TERREINWAGENS?

 

SUV’s en terreinwagens hebben banden met specifieke eigenschappen. De keuze voor de beste 4×4 banden is afhankelijk van de rijomstandigheden de rijstijl. Zo is er een wezenlijk verschil tussen banden voor verharde wegen en onverharde wegen. SUV’s die voornamelijk op de weg rijden, hebben een band nodig die makkelijk hoge snelheden aan kan. De meeste SUV’s hebben banden met het loopvlakpatroon van een wegband, maar genoeg tractie om te gebruiken voor lichte terreinritten. 

De autobanden voor terreinwagens moeten twee belangrijke kwaliteiten bezitten: enerzijds moeten zij goed uit de voeten kunnen op onverharde wegen, anderzijds moeten zij aansprekende resultaten boeken op verharde wegen. Het draait om de balans tussen trekkracht en comfort. 

Goede 4×4 banden zorgen voor veel grip op onverhard terrein, dankzij het diepe profiel met de vele lamellen. De speciale rubbersamenstelling levert de band een hoog rendement op en veroorzaken de banden veel minder geluid op de openbare weg. Daarnaast zijn goede 4×4 banden voorzien van speciale velgbeschermranden om beschadigingen aan het wiel te voorkomen. 

Er zijn verschillende soorten profielen voor banden voor uw terreinwagen:

100% wegprofiel: Dit profiel is geschikt voor auto’s die voornamelijk op de weg blijven. Op onverharde wegen heeft dit profiel geen tot weinig tractie.

60% weg- en 40% terreinprofiel: Dit profiel wordt ook wel een AT-profiel genoemd. Met deze banden rijdt u fijn op de weg en kunt u op lichte terreinomstandigheden ook goed rijden. 

30% weg- en 70% terreinprofiel: Dit profiel zijn zogenaamde MUD-profielen. Ze hebben een grof profiel voor zware omstandigheden in modder of op een rotsachtige bodem. Het is verstandig om ze na het terreinrijden te wisselen. 

100% terreinprofiel: Dit profiel is een volledig terreinprofiel en is geschikt voor heftige terreinen en extreme omstandigheden. Op een verharde weg rijden is alleen mogelijk met een aangepaste snelheid.

 

TERREINWAGENS EN SUV's BIJ JACOB SCHAAP

onze terreinwagens in het echt bekijken?

Kom dan langs bij Jacob Schaap!